Eddy Zoëy

Eddy Zoëy
(foto van Apituley & De Schepper)

Eddy Zoëy (1967) studeert in 1991 af, aan de kunstacademie (destijds CHK, tegenwoordig Artez) en gaat tijdens en daarna direct aan de slag als grafisch ontwerper. Naast freelance grafisch ontwerper, wordt Eddy ontwerper bij Bonaventura, en werkt hij als vormgever o.a. voor OOR, Hitkrant & Autovisie.

Gemengd met de liefde voor kunst & vormgeving heeft Eddy duidelijk ook andere interesses, en ook al kennen we Eddy ondertussen wellicht meer van muziek en TV-programma’s, toch heeft Eddy zijn liefde voor kunst en het maken daarvan nooit losgelaten.

In Eddy’s werk voeren wel vaker grafische kenmerken de boventoon. Invloeden van grafisch ontwerpers als Neville Brody en David Carson maar ook van pop-artiesten als Keith Haring en Richard Hamilton zijn duidelijk present. Ook Jackson Pollock’s hand lijkt af en toe aanwezig. Toch heeft Eddy Zoëy’s werk een duidelijk eigen uitgesproken signatuur en karakter.

In deze een expositie samen met John Nieland, zijn het hun gesprekken (die begonnen op Ibiza), die geleid hebben tot een samenwerking en het zoeken naar gemeenschappelijke kunst-grond. En die is gevonden! In; ‘Art is a mysterious Labyrinth’

In Eddy’s werk onstaat soms als vanzelf een zichtbaar aanwezige ‘maze’. Ofwel vanuit Eddy’s typerende handschrift, danwel vanuit een gelaagdheid van dikke verf, die soms textiel-achtig aandoet. Het resulteert in patronen waarin je je als kijker volledig kunt verliezen.Ook thematisch is er bij Eddy Zoëy’s doeken vaak veel meer aan de hand dan op ’t eerste oog lijkt, zoals Ann Demeester (kunstcritica en museumdirectrice) bij één van Eddy’s eerdere exposities verkondigde. Veelvuldig, gelaagd en gewaagd kleurgebruik, trekt je op ’n verlekkerde manier die verdieping in, die soms daadwerkelijk uit etages bestaat. Reliëf is aanwezig en nodigt bijna uit tot aanraken. Uiteraard is dat niet toegestaan, maar begrijpelijk; een labyrinth, daar word je immers ingezogen…

Eddy exposeerde, naast meerdere keren in onze hoofstad Amsterdam en andere plaatsen in Nederland, tevens in Wenen, HongKong & Shanghai.